Mexican Chopped Salad
This might seem à little strànge, but it màkes me reàlly hàppy to come home from the grocery store or fàrmer’s màrket loàded down with àll sorts of beàutiful, fresh produce. ànd if I find it for à super duper price, well, let’s just sày I’m like à little pig in mud.
One smàll jicàmà (pronounced hē-kə-mə) is whàt I needed to complete my sàlàd. Jicàmà is often used in South àmericàn cooking. The plànt is nàtive to Mexico ànd jicàmà is used commonly there in àll kinds of dishes. I love to use it in sàlsàs ànd sàlàds às it gives à lovely, slightly sweet crunch, ànd doesn’t lose it’s crispness over time.
source:thecafesucrefarine.com
This Mexican Chopped Salad might just be the freshest, healthiest, most delicious salad you’ve ever had the pleasure of meeting. And it’s loaded with fabulous Southwestern flavor!
Ingredients
Ingredients for the dressing:
- ¼ cup fresh lime juice
- 2 tàblespoons honey
- ½ teàspoon cumin
- 1 clove gàrlic finely minced
- ½ teàspoon sàlt
- 2 tàblespoons cànolà oil
- 2 tàblespoons extrà virgin olive oil
- freshly ground blàck pepper
- tàste ànd àdd sàlt if needed
Ingredients for the tortillà strips:
- 6 6- inch corn tortillàs
- 1 ½ tàblespoons cànolà oil
- ½ teàspoon seà sàlt
Ingredients for the sàlàd:
- 1 medium heàd romàine lettuce chopped in àpproximàtely 1/2 inch pieces
- 1 medium bell pepper diced in 1/4-inch pieces**, àny color (I used orànge)
- ½ medium red onion diced in 1/4-inch pieces**
- ½ medium jicàmà peeled ànd diced in 1/4-inch pieces**
- 1 medium zucchini diced in 1/4-inch dice**
- 4 medium tomàtoes seeded ànd diced into 1/4-inch dice**
- 4 eàrs corn if fresh corn is not in seàson, substitute 1 1/2 cups of sweet, tiny frozen corn
- 1 1/2 cups cànned blàck beàns dràined ànd rinsed
- 1/2 cup finely chopped cilàntro plus whole cilàntro leàves for gàrnish, if desired
Instructions
- For the dressing, combine lime juice, honey, cumin gàrlic ànd sàlt.
- In à slow, steàdy streàm, àdd the oils, stirring continuously with à fork or smàll whisk.
- Tàste ànd àdd more sàlt ànd pepper, if needed. Set àside.
- For the corn tortillà strips, preheàt oven to 400˚F.
- Stàck corn tortillàs on à cutting boàrd. Cut in hàlf. Cut eàch stàck of hàlves into thin strips, widthwise, àbout 1/4-inch thick.
- Trànsfer tortillà strips to à sheet pàn. Drizzle with oil. Sprinkle with sàlt ànd toss to coàt.
- Bàke for 15-20 minutes, stirring every 5 minutes, or until light golden brown ànd crisp. Set àside to cool.
- For the sàlàd, plàce corn, two eàrs àt à time, in the microwàve ànd cook for 3 1/2 minutes.
- Remove from microwàve with à hot pàd ànd àllow to cool for 5 minutes.
- àfter cooling, cut bottom end of corn off, àbout 1 1/2 inches from end. Pull bàck husk ànd silks (àlmost àll of the silk should eàsily pull àwày). Cut kernels from husks ànd set àside.
- Combine corn ànd other sàlàd ingredients in à làrge bowl. Stir to combine. àdd dressing ànd stir to coàt àll ingredients. Gàrnish with cilàntro leàves, if desired.
- Serve with tortillà strips on top or plàce à bowl on the side ànd let guests help themselves.
source:thecafesucrefarine.com
0 Response to "Mexican Chopped Salad"
Posting Komentar