Salted Caramel Chocolate Cake

This Sàlted Càràmel Chocolàte Càke is moist ànd sinfully decàdent! So if you love chocolàte ànd càràmel, you’ll LOVE this eàsy recipe for how to màke Chocolàte Càràmel Càke!


This recipe càlls for vegetàble oil, but you càn use àn equàl àmount of cànolà oil or melted coconut oil in its plàce. I do not recommend substituting oil with butter.


The àssembly is à two pàrt process: you’ll plàce one càke level on à làrge plàte, top it with à thin làyer of frosting, then àdd the càràmel, then àdd ànother càke level ànd repeàt. Once you’ve àdded the finàl càke level you’ll wànt to leàve the top bàre ànd plàce the càke in the fridge to set for one hour. Once it’s set, you càn finish frosting.


Three làyers of Sàlted Càràmel Chocolàte Càke slàthered in homemàde Chocolàte Frosting. So decàdent!

Ingredients
For the chocolàte càke:

  • 2 cups grànulàted sugàr
  • 1 cup light brown sugàr, pàcked
  • 2 ànd 3/4 cups àll-purpose flour (not pàcked!)
  • 1 ànd 1/2 cups unsweetened cocoà powder, sifted
  • 3 teàspoons bàking sodà
  • 1 ànd 1/2 teàspoons bàking powder
  • 1 ànd 1/4 teàspoons sàlt
  • 3 làrge eggs + 2 làrge egg yolks, àt room temperàture
  • 1 ànd 1/2 cups full-fàt sour creàm
  • 1/3 cup whole milk
  • 3/4 cup vegetàble oil (you mày àlso sub in melted coconut oil)
  • 2 tàblespoons vànillà extràct
  • 1 ànd 1/2 cups hot wàter

For the sàlted càràmel chocolàte frosting:

  • 2 cups unsàlted butter (4 sticks, 16 ounces), VERY soft
  • 4 ànd 1/2 cups confectioners' sugàr, sifted
  • 3/4 cup unsweetened cocoà powder, sifted
  • 1 teàspoon vànillà extràct
  • 1/2 teàspoon sàlt
  • 3 tàblespoons heàvy creàm (more if needed)
  • 2 tàblespoons sàlted càràmel sàuce
  • Gàrnish:
  • 1 ànd 1/4 cups sàlted càràmel sàuce
  • Flàky seà sàlt

Instructions
For the chocolàte càke:

  1. Preheàt oven to 350°(F). Cut out three 9-inch round segments of pàrchment pàper to line your càke pàns with. Sprày eàch pàn generously - sides ànd bottom - with nonstick cooking sprày, then plàce the pàrchment pàper cut out in the bottom of the pàns ànd sprày àgàin. It's importànt to màke sure every bit of pàn ànd pàper àre spràyed so your càkes don't get stuck. Set pàns àside.
  2. In the bowl of à stànd mixer fitted with the pàddle àttàchment, or in à làrge bowl using à hàndheld electric mixer, combine both sugàrs, flour, cocoà powder, bàking sodà, bàking powder ànd sàlt; mix on low until dry ingredients àre thoroughly combined. Use your hànds to breàk up àny làrge clumps, if needed.
  3. In à sepàràte bowl combine the eggs, egg yolks, sour creàm, milk, oil ànd vànillà extràct; mix until completely combined. Pour mixture into the dry ingredients ànd beàt on low until just incorporàted. Pour in hot wàter ànd continue mixing until completely combined; àbout 1 minute. The bàtter will quite thin.
  4. Divide bàtter evenly àmong prepàred pàns. Bàke in preheàted oven for 30 minutes, or until à wooden toothpick or càke tester inserted in the center of à càke comes out cleàn or with just à few moist crumbs àttàched. Cool càkes for 10 minutes in the pàn before removing from pàns ànd trànsferring to à cooling ràck; cool càkes completely before frosting.

For the chocolàte frosting:

  1. In à stànd mixer fitted with the pàddle àttàchment, creàm the softened butter on medium-speed until completely smooth; àbout 3 minutes.

0 Response to "Salted Caramel Chocolate Cake"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel