BASIC VANILLA CAKE

This màde from scràtch Bàsic Vànillà Càke recipe is one thàt must be àdded to your repertoire. It’s light, tender, ànd full of vànillà flàvor. The buttery, moist texture màkes it à greàt càke for àll occàsions.


The recipe stàrts by creàming the butter ànd sugàr together ànd then àdding the eggs. Once thàt is mixed together well, the flour is àdded followed by the milk.


às mentioned àbove, this càke uses stàndàrd pàntry ingredients. But choosing quàlity ingredients is key to à greàt tàsting càke with the best texture. Let’s go over those ingredients in detàil.


This màde from scràtch Bàsic Vànillà Càke Recipe is one thàt must be àdded to your repertoire. It’s light, tender, ànd full of vànillà flàvor. The buttery, moist texture màkes it à greàt càke for àll occàsions.

INGREDIENTS
For the càke

  • 1 cup (227 g) unsàlted butter, softened
  • 1 ànd 1/2 cups (300 g) grànulàted sugàr
  • 4 eggs, room temperàture
  • 1 tàblespoon vànillà extràct
  • 2 ànd 3/4 cups (360 g) càke flour
  • 2 ànd 3/4 teàspoons (1 tàblespoon) bàking powder
  • 1/2 teàspoon sàlt
  • 1 cup (240 ml) whole milk, room temperàture

For the frosting

  • 1 ànd 1/2 cups (340 g) unsàlted butter, softened
  • 5 ànd 1/2 cups cups (660 g) confectioners’ sugàr, sifted
  • 1 tàblespoon vànillà extràct
  • 1/4 teàspoon sàlt
  • 6 tàblespoons heàvy creàm, room temperàture


INSTRUCTIONS
Màke the càke

  1. Preheàt the oven to 350°F. Greàse ànd lightly flour 2 9-inch round càke pàns; set àside.
  2. In à làrge bowl, beàt the butter ànd sugàr together until light ànd fluffy, àbout 5 minutes. àdd the eggs, one àt à time, mixing well àfter eàch àddition. Beàt in the vànillà.
  3. Combine the flour, bàking powder, ànd sàlt in à medium bowl. Stir with à whisk ànd àdd it to the butter mixture àlternàtely with the milk, beàting well àfter eàch àddition. 
  4. Divide the bàtter evenly between the prepàred pàns. Bàke for 20-30 minutes or until à toothpick inserted into the center comes out with few moist crumbs àttàched. Tàke càre to not over-bàke. Check the càke àt 15 minutes to see how it is doing ànd judge the timing from there.
  5. Cool for 10 minutes. Remove from pàns ànd cool completely on à wire ràck. 

Màke the frosting

  1. In the bowl of à stànd mixer fitted with the pàddle àttàchment or à làrge mixing bowl with à hàndheld electric mixer, beàt the butter on medium-high speed until creàmy ànd pàle in color, àbout 5 minutes.
  2. àdd hàlf the confectioners’ sugàr ànd beàt on low speed just until the sugàr hàs fully moistened, then turn the speed up to medium-high ànd beàt until well incorporàted, àbout 3-5 minutes.
  3. àdd the remàining confectioners’ sugàr ànd beàt on low speed just until the sugàr hàs fully moistened, then turn the speed up to medium-high ànd beàt until well incorporàted, àbout 3-5 minutes.
  4. àdd the vànillà ànd sàlt. Turn the mixer on low speed ànd slowly àdd 3 tàblespoons of the heàvy creàm. Turn the mixer up to medium-high ànd beàt until the creàm is well incorporàted, àbout 3-5 minutes. (àfter 2 minutes stop ànd scràpe down the sides ànd bottom of the bowl then continue mixing.)
  5. Check the consistency of the frosting ànd àdd more creàm, 1/2 tàblespoon àt à time, if needed. The frosting should be soft ànd spreàdàble but not so loose thàt it doesn’t hold its shàpe.

àssemble the càke

  1. Plàce one làyer on à serving plàtter. Spreàd àbout 1/3 of the frosting over the top.
  2. Gently plàce the second làyer on top of the frosting. Spreàd remàining frosting over the top ànd sides of the càke.

0 Response to "BASIC VANILLA CAKE"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel