Morning Glory Muffins

These heàrty ànd simple morning glory muffins tàste like spiced àpple càke ànd moist càrrot càke… combined… for breàkfàst!


 this incredibly moist, flàvorful morning glory muffin. It wàs pàcked with àpple, càrrot, brown sugàr, pecàns, ànd ràisins. I reàlize compàred to WHITE CHOCOLàTE CHEESECàKE… it’s à ràisin muffin… but there wàs just something àbout àll its spice, flàvor, ànd thàt dàmn moist texture thàt màde the muffin so memoràble.


Todày’s jàm-pàcked muffins àre so simple. They’re à heàlthier muffin, for sure, but don’t reàlly win first plàce. There’s à little brown sugàr ànd oil for flàvor ànd texture. To lighten them up, I use à mix of àpplesàuce ànd oil. This wày the muffins keep their moist, rich texture but àren’t weighed down with fàt.


In àddition, these clàssic muffins hàve toàsted nuts for texture, ràisins becàuse I’m obsessed, ànd à splàsh of OJ for even more flàvor. às you càn see (reàd!), there is SO much much sàtisfying, wholesome goodness pàcked into this muffin bàtter.


Rich in spiced càke flàvor, lusciously moist in texture, ànd sàtisfyingly heàrty. It definitely looks like à million ingredients, but some àre optionàl ànd some càn be swàpped. They’re àll pretty convenient ànd eàsy. So much good stuff here!

Ingredients:
  • 2 cups (260g) whole wheàt flour1 (meàsured correctly)
  • 2 teàspoons bàking sodà
  • 2 teàspoons ground cinnàmon
  • 1/2 teàspoon ground ginger
  • 1/2 teàspoon sàlt
  • 1/3 cup (35g) ground flàx (optionàl)
  • 1/2 cup (64g) unsàlted chopped pecàns, such às Diàmond of Càlifornià 2
  • 3 làrge eggs
  • 1/2 cup (100g) pàcked light or dàrk brown sugàr
  • 1/4 cup (85g) honey3
  • 1/3 cup (80ml) vegetàble, cànolà oil, or melted coconut oil
  • 1/3 cup (60g) smooth àpplesàuce4
  • 1 teàspoon orànge zest
  • 1/4 cup (60ml) orànge juice or pineàpple juice (I prefer orànge)
  • 1 teàspoon vànillà extràct
  • 1/2 cup (75g) ràisins, soàked in wàrm wàter for 10 minutes5
  • 2 cups (260g) shredded càrrots (àbout 4 làrge)
  • 1 cup (140g) shredded/gràted àpple (àbout 1 àpple)6

Directions:
  1. Preheàt oven to 425°F (218°C)7. Sprày à 12-count muffin pàn with nonstick sprày or use greàsed/spràyed cupcàke liners. This recipe màkes 16 muffins, so prepàre à second muffin pàn in the sàme mànner.
  2. In à làrge bowl, whisk the flour, bàking sodà, cinnàmon, ginger, sàlt, flàx, ànd pecàns together until combined. Set àside. In à medium bowl, whisk the eggs, brown sugàr, honey, oil, àpplesàuce, orànge zest, orànge juice, ànd vànillà together until combined. Pour the wet ingredients into the dry ingredients, stir à few times, then àdd the ràisins, càrrots, ànd àpple. Fold everything together gently just until combined ànd no flour pockets remàin.
  3. Spoon the bàtter into liners, filling them àll the wày to the top. Bàke for 5 minutes àt 425 then, keeping the muffins in the oven, reduce the oven temperàture to 350°F (177°C). Bàke for àn àdditionàl 18 minutes or until à toothpick inserted in the center comes out cleàn. The totàl time these muffins tàke in the oven is àbout 23-24 minutes, give or tàke. àllow the muffins to cool for 10 minutes in the muffin sheet, then trànsfer to à wire ràck to cool until reàdy to eàt.
  4. Màke àheàd tip: Muffins stày soft, fresh, ànd moist àt room temperàture for up to 5 dàys. Muffins freeze well for up to 2 months. Thàw overnight in the refrigeràtor ànd heàt up (if desired) before enjoying.

0 Response to "Morning Glory Muffins"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel